Favoritmi prezidentských volieb zostávajú expremiéri Fischer a Zeman

12.11.2012 Celý región

Praha 12. novembra (TASR) - Bývalý predseda vlády ČR Jan Fischer si upevnil pozíciu favorita januárových prezidentských volieb.

Podľa výsledkov aktuálneho prieskumu verejnej mienky ppm factum by ho za hlavu štátu volilo 28,1 percenta opýtaných, kým jeho najvážnejšieho konkurenta, ďalšieho expremiéra Miloša Zemana, 19,4 percenta respondentov. Vyplýva to z informácií českých elektronických médií a internetových serverov.

V nedávno zverejnených výsledkoch prieskumu agentúry Median získal Jan Fischer 32,5 percenta preferencií, Miloš Zeman 24,5 percenta, pričom obaja mali veľký náskok pred tretím Karlom Schwarzenbergom so ziskom 7,5 percenta preferencií.

Išlo o prvý prieskum, výsledky ktorého zverejnili po uzavretí kandidatúr, aj keď údaje Median zbieral ešte pred týmto termínom.

Na rozdiel od tohto prieskumu figuruje v tom najnovšom už aj podnikateľ Tomio Okamura, čerstvo zvolený senátor, ktorý sa so ziskom desiatich percent vyšplhal až na tretiu priečku.

Až za ním sa umiestnili stranícki kandidáti Jiří Dienstbier (ČSSD) s 8,8, Karel Schwarzenberg so 6,7 a Přemysl Sobotka (ODS) so 6,4 percentami hlasov.

Spomedzi jedenástky uchádzačov o Pražský hrad nasledujú ostávajúci piati so ziskom 5,6-2,9 percenta v poradí Vladimír Franz, Táňa Fischerová, Zuzana Roithová (KDU-ČSL), Jana Bobošíková a Vladimír Dlouhý.
 

Vyberte región